Vinordbog for alle vinelskere

Kan du godt lide at sætte lidt fine ord på den vin, du drikker? Eller føler du tit, at du ikke forstår, hvad andre snakker om, når samtaleemnet handler om vin? Så har du brug for en hurtig indføring i flere vinbegreber. Læs med videre her.

Lær mere om vin

Animalsk: Dette er et begreb, der anvendes, når der er udviklet noter af kød, stald, læder, gødning eller lignende.

Aroma: Aromaen er med til at beskrive vine med en særlig aroma og smag.

Balance: Balancen er den harmoni, der er mellem vinens forskellige elementer og noter.

Blød: Graden af vinens blødhed indikerer rundheden af smagen i forhold til mængden af syre og tanniner.

Bouquet: Bouquet er en betegnelse for duften af en moden vin.

Dybde: Dybden beskriver vinens intensitet. Er en vin meget dyb, har den en mere intens og kraftig smag.

Floral: Floral henviser til, hvor blomsteragtige duftnoter en vin har. Det kan eksempelvis være noter af violer, tjørn, hyldeblomst, blomsterhonning, lind, roser m.fl.

Fyldighed: Fyldigheden er en betegnelse for, hvor godt vinen fylder i munden. 

Frugt: Når der tales om frugt, så er det en beskrivelse af, hvor stor en koncentration af frugtsmag og frugtduft vinen har. 

Kraftighed: Jo mere rig og fyldig en vins smag er, desto kraftigere er den.

Krop: Vinens krop er dens vægt, fylde og smagsstruktur. En stor vin er for det meste forbundet med en tung, kraftig og dyb smagsstruktur. Derudover er alkoholprocenten typisk også høj.

Propsmag: Når ordet propsmag dukker op, så betyder det, at vinen er behæftet med fejl. Det kan være en dårlig smag, at den er muggen m.m.